Republikens Hund 2009

Domare:Sara Nordin

EN KVÄLL PÅ DET GAMLA DANSPALATSET

När jag går in i det gamla ”danspalatset” möts jag av modern musik och på scenen dansar rikligt behårade unga damer.  Jag måste ha gått fel, då jag förväntade mig ett uppbåd av hundar och välkända ansikten, det var väl i afton Republikens Hund skulle vara här?
Jo, visst har jag kommit rätt.  På scenen uppträder flickor från en estetisk linje på Vittra-skolan i Östersund.  Jag har hamnat mitt i ett smakprov ur en föreställning av ”The American Triabal Love Musical HAIR”, som inleder vår hundkväll. Senare i vår skall musikalen uppföras på Storsjöteatern.

Ja, visst finns det hundar inne i danshallen.  Jag räknar till minst femtiofem deltagare plus alla deras hundkompisar.  Märkligt nog ylade ingen till musiken, såväl hundar som husbondfolk satt helt betagna av flickorna på scenen.
Så upptäcker jag mina riktmärken, ordförande Kerstin och domare Sara Nordin i de främsta publikleden – jag är absolut på rätt plats.

Granskning och utgallring
Domare Sara börjar sin sortering av hundar, men visst skulle hon helst se att alla hundar fick gå vidare.  Men Sara ”strängar” till sig och med viss ansträngning sorterar hon bort varannan hund.
Från den andra omgången kvarstår nu Welsh springer spaniel, bostonterrier, tibetansk terrier, västgötaspets, pudel stor, labrador (2), strävhårig tax, boxer, dvärgschnauzer, pomeranian och en långhårig collie.

Efter ännu en granskning och utslagning återstår bostonterrier, västgötaspets, labrador (2), boxer, pomeranian.  Det är verkligen skönt med domare Sara Nordin, en domare som vänder sig till publiken och berättar om de hundar hon bedömer.

Buskisordförande Kerstin
Kerstin Henriksson är inte bara en duktig länsklubbsordförande, hon kan både skriva roliga texter och agera skådespelare.  Nu bjuds vi på en enaktare med många skratt där tre Jämtkärringar sitter och skvallrar för varandra.  En av dem har varit på sitt livs första hundutställning och blivit ”betuttad” i domaren, fast hon inte riktigt förstått hans, i hennes öron, något ”skamliga” förslag…

Som vanligt på JHKK:s säsongsupptakt med ”Republikens Hund och Veteranen för året” står långborden dukade och det är dags för kvällens middag.  Oj, så mycket gott vi bjuds på!
Mätta och belåtna går vi till bedömningen av veteranhundarna, där nio mycket fräscha och välbehållna grå-nosar bedöms.  I denna veteranernas final står Welsh springer spaniel mot boxer, springer spanieln är nio år och boxern är lika gammal. Det är två ståtliga rasrepresentanter som ger domaren svårigheter, men slutlig veteransegrare blir Linda Näslunds egenuppfödda boxer Handlers Last Revelation.

Liten blir störst
Till finalen har domaren tagit fram tre stiliga, jag höll på att skriva jämthundar, men icke för här står nu
Lindas boxer Sulez Showdown, Anna Sundbergs glänsande svarta labrador och Inger Emanuelsdotter-Janssons charmerande lilla bostonterrier Lillfjällets Onnie Sissel.  Som vanligt håller  domare Sara publiken i spänd förväntan innan hon ger titeln till segervana uppfödaren Ingers  bostonterrier som i år blir republikens hund.  Liten bli plötsligt störst!
Om jag förstår rätt så placerade domaren bostonterrier, labrador och boxer i nämnd ordning.

En spännande kväll år över och ännu rycker det i mungiporna vid tanken på de tre skvallrande Jämtkärringarna som fått höra sin väninnas rafflande utställningsupplevelser.

Ingvar Gillström

 

Foto: Ingvar Gillström


Vår klubbordförande spelar utställningsdeltagaren som varit första
gången på en utställning.

 


Inger och Republikens Hund Onnie Sissel

 


Domare Sara Nordin och Inger Emanuelsdotter-Jansson

 


Detta är Lindas veteranhund Handlers Last Revelation

 


På detta sätt ser Inger ut från vänster sida och hennes hund från
höger sida, ändå knep dom titeln Republikens Hund i lördags! 
Konstigt va, sa gubben!
Hälsningar Ingvar

 

Ett STORT TACK till vår Sponsor
TASSEBORG som skänker massor av fina priser.

webmaster

[Huvud Menyn][Republikens Hund]


© 2007Jämtland Härjedalens KennelKlubb / Artmaster's Design