Republikens Hund 2008

Domare:Arne Foss
SNÖVIT OCH DE SJU DVÄRGHUNDARNA

Klassisk saga i ny tappning bjöd Jämtland Härjedalens Kenneklubb på vid det traditionella korandet av Republikens Hund och Veteranen för Året.
Folkligt välfyllt evenemang som inte tappar sitt grepp om den mycket intresserade och kunniga publiken och de tävlande. Helt underbara hundar visades för den populäre norske domaren Arne Foss.

Så hade vi äntligen hunnit fram till den tredje helgen i februari, starten för JHKK:s tävlingsår, av många en efterlängtad helg. Vi får sätta oss vid dukade långbord och avnjuta en helkväll i hundens tecken. Deltagare och publik hälsas välkommen av "styrelsekören" som sjunger PB:s Jämtlandssången ackompanjerade av Towe Reijto på flöjt.

Efter skönsången inleds allvaret med lottning om vilka av de deltagande hundarna som får möta varandra, ett spännande inslag där fyraåriga Amanda Andersson på ett publikknipande sätt rättar sin vuxna medhjälpare, när hon säger att nu är det inte många lotter kvar i "luvan" - det är ingen "luva" det är en "keps" inflikar förnuftigt lilla Amanda.

Så böjar domare Arne sitt jobbiga och kvalificerade arbete med att döma hundarna, ett arbete som inte är alltför lätt där en pomeranian ställs mot en bearded collie eller en grosser schweizer sennenhund mot en cocker spaniel och så vidare. Men domaren, denne kunnige och erfarne trönder* som talar nära nog samma dialekt som oss jämtar går lugnt och metodisk genom alla 49 deltagande hundar. Framför allt berättar Arne om de olika raserna
på ett engagerat och målande sätt.

Med fjärilar i magen och prinsessan Snövit som mellanmål
Alla känner vi väl sagan om snövit och de sju dvärgarna, men nu serveras den som, låt oss kalla det en mimföreställning, där de agerande ledsagas av en speakerröst lotsande oss åhörare genom sagan där dvärgarna är utbytta mot dvärghundar. En fantastisk föreställning som i ord inte låter sig beskrivas, föreställningen måste ses in natura. Manus bearbetat och skrivet av ordförande Kerstin.

Vi har hunnit fram till fram till middagen som serveras vid bord dukade med vitt linne, kontrasterande mot mörka kostymer och festklänningar - Republikens Hund är en verklig festkväll… en kväll och njuta av och längta till.
Under middagstimmen är det tre Republikenekipage bestående av en bostonterrier, en cocker spaniel och en västgötaspets som får våndas och vänta på finalen. Bland veteranerna får ägarna till en bearded collie samt en labrador retriever vänta med, tror jag, fjärilar i magen.

Prince Rodi gör det igen
Äntligen blir det final i sena kvällen! Inger Emanuelsdotter-Jansson, Towe Reijto och
Kari Festin intar scenen med sina hundar - bostonterrier, cocker spaniel och västgötaspets. Domaren extra noggrann och sträng skapar rättvisa genom att placera och kora bostonterriern Lillfjällets Prince Rodi till Republikens Hund för andra året i rad, på andra plats placerar han västgötaspetsen och som trea cocker spanieln.

Men det är inte klart ännu veteranerna står på tur Camilla Karlsson med sin vackra bearded collie Fjällglimtens Hot Mango Chutney född 98 och den ståtliga labradoren Warringah´s Cobblestone född 97 som gör upp om Veterantiteln. Det längsta strået drar Camilla och hennes Hot Mango Chutney som får ståta med att vara Veteranen för Året.
Ingen kan tro att de 8 veteranerna som ställs upp är "gammelhundar" - det är hundar i verkligt god kondition och av hög klass.

En lång dags kväll är slut och vi får marschera hem och smälta de många intryck av en fin och underbar kväll och tankarna går till den engagerade styrelsen och de medlemmar som arbetar med klubbens bästa för sina ögon och för att ge oss andra den allra bästa underhållning. Ett stort tack riktar vi till klubbstyrelsen och kompani!

*(Fotnot: "Trönder" är en person från norska Tröndelagen, grannlän till Jämtland)

Ingvar Gillström
Jämtland Härjedalens Kennelklubb

Foto: Ingvar Gillström


Här kör vi kören!  Jämtlandssången förstås!

 


Speaker för dagen!

 


Lottningen har börjat, tur att vi har några unga förmågor som tar över!

 


Bedömmningen har börjat

 


Svåra val för domaren.

 

 

 


Åsså lite mingel!

 

 

 

 


Några kända profiler i jämtlands hundvärld

 

 


Undrar just vad ofog Patrik tänker hitta på!!!!

 


2x Henriksson

 

 

 

 

 


Dukat med linne..

 

 

 


'En heläkta jämtlänning måste ju få vara med

 

 

 

 


Som vanligt har styrelsen tänkt till och i år överträffat sig själva
Temat för året "Snövit och de 7 dvärghundarna"

 

 

 


Den elaka styvmodern

 

 


Still going strong! Förra årets vinnande veteran "Cobby"

 

 


Här drar vi loss rumpan!

 


Veteranen för året 2008 SUCH Fjällglimtens Hot Mango Chutney

 


Tre tanter i ringen står! 

 


Finalis - INT S N DK UCH Skogsbygdens Flora Tip Top

 


Finalist - Artmaster's It's Star Quality

 


Finalist - INT NORD UCH SV07 SDTJW05 WSTV05NORDV06 WW-08
Lillfjällets Prince Rodi
Och så här blev det Prince Rodi gjorde det igen!!

 


2 Glada vinnare och en lika glad domare!

 Ett STORT TACK till vår Sponsor
TASSEBORG som skänker massor av fina priser.

webmaster

[Huvud Menyn][Republikens Hund]


© 2007Jämtland Härjedalens KennelKlubb / Artmaster's Design